Sint-Nicolaas speelt de hoofdrol in talloze legendes in Lorraine. Alle kinderen in Lorraine weten dat de goedheiligman drie kinderen heeft gered die door een gemene slager in stukken waren gesneden… Behalve beschermer van kinderen en scholieren is Sint-Nicolaas ook de beschermer van Lorraine, en dit sinds 1477 op officieel besluit van René II, hertog van Lorraine.
Het verhaal Nicolaas van Myra, de inspirator voor het Sinterklaasfeest, werd geboren in het jaar 270 in Turkije. Hij werd aangewezen als opvolger van zijn oom, de bisschop van Myra, en stond bekend om zijn gulheid. Eenmaal heiligverklaard belandde Sint-Nicolaas aan het eind van de 11e eeuw in West-Europa, dankzij Aubert de Varangéville. Deze ridder uit Lorraine keerde van een van zijn kruistochten terug naar zijn dorp Port aan de Meurthe, met in zijn plunjezak een vingerkootje van de heilige. Om deze kostbare relikwie te bewaren werd eerst de kerk en later de basiliek van Saint-Nicolas-de-Port gebouwd.
Bedevaartsplaats
Talloze wonderen zijn toegewezen aan de goedheiligman en de pelgrims stroomden toe. Zo gebeurde het dat de landheer van Réchicourt – die elke avond de heilige bad om bevrijding – op 5 december ergens rond het jaar 1240 niet ontwaakte in zijn cel in een ver land waar hij al jaren gevangen werd gehouden, maar voor de ingang van de kerk van Saint-Nicolas-de-Port, nu basiliek. Een wonder dat het begin inluidde van een traditie: de fakkelprocessie die elk jaar gehouden wordt als dankbetuiging voor de beschermheilige.
Een levende traditie
Veel kinderen uit Lorraine blijven nu nog trouw aan de Sinterklaastraditie. Op de avond van 5 december zetten ze hun schoen bij de bij de voordeur, met wat drinken voor de Sint en een wortel voor zijn ezel als ze ’s nachts langskomen. Brave kinderen worden dan meestal beloond met een taaipop en een sinaasappel.
Parades, versieringen, optochten, straatshows, processies, vuurwerk: zodra 6 december nadert, raakt heel Lorraine in de feeststemming!
De traditionele peperkoek van Sint-Nicolaas is in constante ontwikkeling en blijft verrassend, of het nu om de vorm, de ingrediënten (voor ieder wat wils, van traditioneel tot gedurfd) of de prentjes gaat. We hebben nog niemand horen klagen!