Kerstsfeer

Kerstmis in Meisenthal

Een eigentijds briesje

Volgens de legende was de natuur in 1858 gierig met water en door de droogte groeide er in de Noordelijke Vogezen bijna geen fruit aan de bomen. De kerstbomen werden schaars versierd… Een glasblazer uit Goetzenbruck kwam op het fonkelende idee om dit gebrek goed te maken met bellen van glas. Hij ontketende in z’n eentje een traditie die alle culturen zou raken en zich over de hele wereld verspreidde. Zo ontstonden de kerstballen, in Meisenthal.

Meisenthal - CIAV

DE kerstbal

Sinds 1999 wordt er elk jaar een nieuwe kerstbal op de markt gebracht door het Internationaal Centrum voor Glasblaaskunst (CIAV). Oude modellen worden nieuw leven ingeblazen, en elk jaar komen er eigentijdse creaties bij van kunstenaars die daarvoor gevraagd worden. In november zijn de werkplaatsen open voor bezoek.

Meer info

LAB: de kerstbal van 2019,
een toverformule voor een geslaagde Kerst?

Clara Bellet en Clémence Paillieux, twee jonge, allround designers, hebben Lab bedacht, de laatste toevoeging aan de eigentijdse kerstballencollectie van Meisenthal. Bestaat er een toverformule voor een geslaagde Kerst? Wat is de alchemie van gelukkige momenten en fijne sferen? De designers hebben zich laten leiden door deze vragen voor het ontwerp van Lab, de combinatie van een erlenmeyer, een rondbodemkolf en reageerbuisjes.

Ontdekken
Lab, boule de Noël de Meisenthal 2019 - Design Studio Clara + Clémence © G. Rebmeister/CIAV

De toverkracht van Meisenthal

Glas wordt niet meer gezien als materiaal, maar eerder als een middel voor culturele expressie. En het voorwerp bestaat door de betovering, de poëzie die het oproept bij degene het maakt en bij degene die het koopt.

Yann Grienenberger, directeur van de CIAV