Inspiratie artikel

#zonsondergang
op het Madinemeer

Het is 9 uur ’s avonds op het strand van Nonsard. De stilte krijgt geleidelijk aan de overhand. De laatste wandelaars zijn weer naar huis, de laatste zwemmers hebben het strand verlaten. Een zeilboot glijdt geruisloos de haven binnen.

Op deze tijd behoort het meer toe aan authentieke natuurliefhebbers, zij die alle wonderen ervan op hun juiste waarde inschatten. Voor hen begint het ongerepte natuurreservaat van het Madinemeer zijn meest spectaculaire optreden in een kleurrijk vuurwerk dat alleen voor de mooiste 14 juli’s is weggelegd.
Een zwerm vogels vliegt weg met ruisende vleugels.

B. Jamot

Eerst de blauwtinten. Alle nuances komen aan bod, van de meest minerale blauw die de steentjes op de bodem van het meer weerspiegelen tot intens hemelsblauw.

Dan alle nuances roze. De hemel ontvlamt. Het riet langs de oevers krijgt een oranje gloed. Aan de horizon weerspiegelt de onbevlekte witte natuursteen van het herdenkingsmonument van Montsec de paarse glans van de ondergaande zon. Een explosie van fuchsia boven het meer.

En dan, heel langzaam, verdwijnt het licht. De rimpeling op het water drijft de laatste rode weerspiegelingen van de steiger voor het strand uiteen. Daarachter, vlakbij, worden de eerste geluiden uit het bos hoorbaar. Een ander leven gaat beginnen, dat van de nachtdieren die op hun beurt het meer in bezit nemen. Een uniek spektakel, een intense, wereldwijde sensatie, hier, op het Madinemeer. Je hoeft niet per se naar het eind van de wereld te reizen om wonderbaarlijke dingen mee te maken…