Inspiratie artikel

Specialiteiten om van
te smullen uit Lorraine

De locals in Lorraine zijn gek op streekspecialiteiten. Ze genieten ervan met vrienden rondom een goed gevulde tafel, of tijdens een borrel met collega’s, of als ze naar het buitenland gaan op (zaken)reis…Profiteer tijdens een reis in Lorraine van de betere adressen om streekproducten te proeven. Een gezellige manier om deze ongerepte streek te leren kennen en om uit te wisselen met makers van streekproducten die van hun vak houden.

De Mirabel van Lorraine

Goudgeel, subtiel en geurig, de mirabel is het lievelingspruimpje van de inwoners van Lorraine. Ze verwerken ze op allerlei manieren: in taarten, ijs, jams, brandewijn, en zelfs in combinatie met hartige gerrechten. Lorraine telt niet minder dan 250.000 mirabellenbomen die 70% van de wereldproductie verzekeren. Van half augustus tot half september prijkt de mirabel op marktkraampjes en in de boomgaarden van de streek.

Absolute aanrader
Midden in Lorraine ligt het dorpje Rozelieures. De familie Grallet produceert en distilleert al sinds 1860 mirabellen. Ze ontvangen je hartelijk in het Mirabellenhuis. Je maakt er kennis met alle geheimen rond de mirabel via een rondleiding met infopanelen, video’s en een klank- en lichtprojectie in de distilleerderij. Proeven en verkoop van producten op basis van mirabellen ter plekke in de boetiek.

De madeleine van Commercy

Het verhaal gaat dat de madeleine in 1755 in Lorraine het dagllicht zag.
Marcel Proust, beroemd Frans schrijver uit het begin van de 20e eeuw, doopte graag zijn madeleine in de thee. Dat deed hem denken aan zijn kinderjaren. Dit bolle cakeje is oneindig lekker.

De beste adressen
Madeleines proef en koop je in Commercy. Madeleine, dienstmeid van Stanislas, bedacht het recept van deze heerlijke cakejes hier in het kasteel van Commercy.

Boetiek ‘A la Cloche Lorraine’ sinds 1928
Ambachtelijke madeleinebakkerij ‘Madeleine Zins’ sinds 1951

Meer info: toerisme-maas.com

‘Brimbelle’, de blauwe bosbes uit de Vogezen

Dit supergezonde kleine vruchtje vind je in de bossen van de Vogezen.
Smullen van een flink stuk bosbessentaart, vers uit de oven is een must als afsluiter van een traditionele maaltijd in een ferme-auberge, na een wandeling op de Bergkamroute.

Meer info: toerisme-lorraine.com

© M. Laurent