Er zijn veel legendes aan Sint Nicolaas gewijd, zoals die van het redden van drie kinderen die door een gemene slager in stukken waren gesneden en vervolgens in het pekelvat waren gestopt. De goedheiligman is sinds 1477 beschermheilige van Lorraine, maar van oudsher die van kinderen en schoolkinderen.
In Lorraine speelt Sint Nicolaas de hoofdrol in talloze legendes. De beschermheilige van Lorraine staat bekend om zijn gulheid en wordt hier jaarlijks met open armen ontvangen. Louise uit Nancy zet de traditie actief voort.
Ze denkt met weemoed terug aan de sinterklaasfeesten uit haar kinderjaren. “Op de avond van 5 december bereidde ik met mijn broer en zus de komst van Sint Nicolaas voor. Het was een van de fijnere momenten van het jaar. We zetten dan water en een wortel klaar bij de voordeur voor zijn ezel. We legden ook tekeningen neer. De volgende ochtend waren we natuurlijk nieuwsgierig naar wat de Sint voor ons had meegebracht. Als we braaf genoeg waren geweest, ontdekten we met groot plezier prachtige taaipoppen en snoepgoed in onze schoen.”
Later begreep Louise dat niet Sinterklaas, maar haar ouders waren die voor al het lekkers zorgden. Nu houdt ze als oma de traditie levend door elk jaar haar kinderen en kleinkinderen uit te nodigen voor Sinterklaas. Zij is degene die de cadeaus maakt. Ze bakt ook taaitaai en haar huis vult zich met de geuren van kaneel, sinaasappel en honing.
“We slaan dit evenement voor niets ter wereld over. Mijn kinderen wonen aan de andere kant van Frankrijk en komen thuis om Sinterklaas met de familie te vieren. Voor ons is dit feest even belangrijk als Kerstmis. Sinterklaas is een heel aparte sfeer. Op zaterdagavond lopen we mee in de fakkelprocessie van de Basiliek van Saint-Nicolas-de-Port, daar staat een relikwie van Sint Nicolaas. Met z’n honderden lopen we deze processie al zingend en met kaarsjes in de hand, ter ere van de goedheiligman. Een aangrijpend moment.”
Begin december wordt overal in Lorraine Sinterklaas gevierd: feestelijke verlichting, versiering, straattoneel, processie, vuurwerk… en de bakkers en banketbakkers borrelen over van ideeën. Taaipoppen in de vorm van de goedheiligman, eigentijds gebak, bonbons… een lust voor oog en maag.
De feesten worden afgesloten met een bonte sliert van praalwagens en fanfares die door de straten trekken, puur plezier voor jong en oud. Een goede gelegenheid om Sint Nicolaas te begroeten en wat snoepgoed te grabbelen.