Inspiratie artikel

Sinterklaas in Lorraine, de toppers

In Nancy is de legende van Sint-Nicolaas nog altijd een bron van inspiratie. Elk jaar in december vereert de hertogstad vrolijk en met veel verbeelding de beschermheilige van Lorraine. Een opeenvolging van feestelijke evenementen, tussen traditie en eigentijdse creaties, vult verlichte en versierde pleinen en straten in de laatste maand van het jaar. In Saint-Nicolas-de-Port is de fakkelprocessie een tijdloos evenement. Ontdek de toppers van een feestelijke decembermaand die toverachtige momenten en kerstgeuren belooft.

e Place Stanislas

M. Laurent

Magisch moment en absolute aanrader, de traditionele sinterklaasoptocht van Nancy – die de eerste zaterdag van december gehouden wordt – met fanfares en straatshows. Na het vertrek van de Place Carnot trekt de bonte stoet door de verlichte, versierde straten. Brave kinderen krijgen snoepgoed van de goedheiligman en zijn knecht, die in Frankrijk een stuk minder lief is dan de Nederlandse Pieten en niet voor niet de ‘Zweeppiet’ wordt genoemd. De 28 wagens bereiken uiteindelijk de Place Stanislas, waar de Sint de sleutels van de stad overhandigd krijgt.
Tip: stap aan boord van het toeristische treintje om vooral niets te missen van de feestelijke sfeer en de kerstversiering in Nancy. Een reis voor het hele gezin van dorp naar dorp.

Meer hierover

Het reuzenrad in het ‘Kinderdorp’, Place Carrière

Ville de Nancy

De Place de la Carrière is tot het eind van de eerste week van januari een kindertuin. Vrolijke sfeer van vroeger in het kinderdorp ‘Village de la Marmaille’, waar jong en minder jong naar hartenlust kunnen profiteren van activiteiten, houten spellen en ouderwetse draaimolens. Stap in een cabine van het reuzenrad om vanaf een hoogte van 33 meter te genieten van het uitzicht op de Place Stanislas.

Videoshow, Place Stanislas

M. Laurent

Let the show go on! Neem een duik in een toverachtige wereld en laat je meevoeren in deze uiterst moderne, bonte voorstelling, speciaal ontworpen voor de feesten rond Sint-Nicolaas. Tot begin januari komt de legende van de beschermheilige van Lorraine meerdere keren per dag tot leven op de prachtige gevel van het stadhuis van Nancy. 8 minuten puur plezier voor het hele gezin.

Mehr dazu

Fakkelprocessie in Saint-Nicolas-de-Port

C. Phlippot

De grote basiliek van Saint-Nicolas-de-Port ontvangt elk jaar veel bezoekers voor een traditioneel eerbetoon aan Sint-Nicolaas, en dit al sinds 1245. De eeuwenoude fakkelprocessie, vindt plaats op de zaterdag het dichtst bij 6 december, om 19.30 uur in de met duizend kaarsjes verlichte basiliek.

Tip: de VVV van Nancy organiseert voor de gelegenheid een shuttledienst naar Saint-Nicolas-de-Port.

Snoepen tijdens de sinterklaasdagen

B. Jamot

Terwijl Nancy sinterklaas viert, vullen de etalages zich met smakelijke specialiteiten. Ga niet voorbij aan de traditionele taaitaai in de vorm van Sint-Nicolaas van La Maison des Sœurs Macarons en de knapperige met fruit (amandel, passievrucht, aardbei) bedekte sinterklaasjes van Le Petit Atelier. Liefhebbers van chocolade smullen van de speciale Sint-Nicolaas-repen van Hulot, die overigens ook taaitaai maakt met een bereidingstijd van 3 maanden.

Meer hierover

In Metz, Épinal, Remiremont, Plombières-les-Bains, Bar-le-Duc… in optochten en shows, overal in Lorraine wordt Sint-Nicolaas gevierd!

Meer hierover