Een discrete smaak, sappig vruchtvlees, subtiele geur… De Mirabel is het goud van Lorraine! Dit kleine ronde gele pruimpje verkoos verreweg de bodem van Lorraine om er naar hartenlust te gedijen.
De pluktijd is aangebroken in het Mirabellenhuis. De mirabellen geuren er lustig op los in de handen van de plukkers in de boomgaard en de manden zijn in no-time gevuld.
In Rozelieures, een ansichtkaartendorp tussen Nancy en Epinal, loopt de maand augustus al tegen z’n eind. In haar 25 hectaren boomgaarden houdt Sabine Grallet-Dupic, producent en onomwonden fan van de Mirabel van Lorraine, een oogje op de oogst van dit vorstelijke pruimpje. Ze wordt op de hielen gevolgd door Victor, haar zoon van 11. “Hij heeft, net zoals zijn oudere broers Maxime en Vincent en ikzelf, leren lopen onder de mirabellenbomen!” vertelt de fruitteelster vertederd. Ofwel, een erfelijke hartstocht voor de mirabel die hier sinds 1860 al 5 generaties lang woedt.
Je moet weten dat de mirabel al sinds de 15e eeuw in Lorraine wordt geteeld. Een specialiteit die inmiddels een Beschermde Geografische Aanduiding (IGP) geniet. Zulke uitmuntende mirabellen vind je nergens! “Een kwestie van grondsoort, klimaat en vakkennis. En een flinke dosis geduld, want een mirabellenboom geeft na 7 jaar pas fruit.” voegt Sabine hieraan toe.
En wàt een fruit! Ook hier mag de aandacht van de fruitteelster niet verslappen, want ze plukt haar mirabellen pas als ze echt rijp zijn: “Een doorsnee van minstens 22 millimeter, een prachtige goudgele kleur en een suikerrijke vrucht waar je gewoon je tanden in wilt zetten”. Zo uit de hand, aan de voet van de boom, of ze eten naar het uiterst simpele recept van Sabine: ‘gekaramelliseerd in een lauwwarme, knapperige taart die net uit de oven komt’.
Want smullen, ook dat kunnen ze bij de familie Grallet-Dupic. Sabine en haar echtgenoot distilleren hun oogst, zoals haarn vader en grootvader ook deden. Het Mirabellenhuis verkoopt likeuren en brandewijnen, maar ook een reeks producten die geïnspireerd zijn op het gouden pruimpje en uit de streek afkomstig zijn: jams, sappen, siroop, theesoorten, snoepjes, karamels. Je kunt de mirabel dus het hele jaar door en in allerlei verschillende vormen eten.
Lorraine produceert 15.000 ton mirabellen per jaar, afkomstig van 400.000 mirabellenbomen, verdeeld over de hele streek. Lorraine vertegenwoordigt 75% van de wereldproductie.