Inspiratie artikel

Klank- en
lichtshows in Lorraine

Klank- en lichtshows zijn hoogtepunten in de zomer. Ook in Lorraine weerspiegelen ze vaak een stukje plaatselijke geschiedenis en geven ze uitzonderlijke monumenten extra glans. Deze gratis evenementen zijn een leuke vulling van lange zomeravonden. Ontdek de 4 shows die je niet mag missen.

Ville de Metz

Constellations in Metz
Metz trakteert het publiek op een unieke belevenis: Constellations. Deze happening is uitgevoerd in de vorm van een cultureel zomerseizoen en bundelt in dit derde jaar digitale kunst en erfgoed in 500 evenementen. Een van de hoogtepunten is Morphosis, een monumentale videomapping van Vincent Masson die de gevel van de gotische kathedraal Saint-Etienne van Metz verfraait. De creaties van 2019, te zien van 20 juni tot 7 september: levende shows in de hele stad, exposities en de nieuwe kunst- en erfgoedparcoursen.
Meer lezen

Ville de Nancy

Rendez-vous Place Stanislas in Nancy
Rendez-vous Place Stanislas overspoelt elke zomeravond dit prachtige UNESCO-plein met een nieuwe kijk op een stukje geschiedenis van Lorraine. Elk jaar wordt een kwart van de inhoud van deze fantastische metamorfose vernieuwd. In 2018 nodigt Stanislas Leszczynski het publiek uit voor een nieuw, aan de kunst, de natuur en de industrie gewijd stuk, een knipoog naar de expositie ‘De School van Nancy, art nouveau en kunstindustrie’ in het Museum voor Schone Kunsten. De show loopt van 15 juni tot 15 september 2019.
Meer lezen

Son et lumière au Château de Lunéville © Damien Fontaine - La Maison Production

Watertoneel van Slot Lunéville
Watertoneel (‘Théâtre d’eau’) combineert muziek en beeld in een klankrijk waterballet met toverachtige beelden. Elke avond in de zomer, bij het vallen van de nacht, verzamelt het publiek zich rond de grote vijver in het Parc des Bousquets van Slot Lunéville. Op verschillende dagen worden twee shows gepresenteerd: de viering van het 350e geboortejaar van Germain Boffrand en een watersymfonie die de muziek uit de eeuw van de verlichting in de schijnwerpers zet. De eerste is gekoppeld aan de aan de beroemde architect gewijde expositie in de gerestaureerde zalen rond de kapel: ‘Lunéville en Germain Boffrand (1667-1754): het herrezen paleis’. Nieuwe show van 7 juli tot 19 augustus 2018.
Meer lezen

Son et lumière sur la cathédrale de Toul © Spectre Lab / Mairie de Toul

Toul en de wonderkamer
De stad Toul licht de zomeravonden op met een schitterende klank- en lichtshow. In 2018 is het stadhuis aan de beurt om te stralen in het licht van de schijnwerpers voor een fabelachtige combinatie van architectuur en vegetatie. Op de achtergevel van dit oude bisschopspaleis, waarvan de tuinen het verrassende decor vormen, gaan de deuren naar een rariteitenkabinet open met op de geschiedenis van Toul geïnspireerde scènes. Het is het werk van componist en regisseur Damien Fontaine uit Nancy, die bekend staat om zijn monumentale werken. De show loopt van 29 juni tot 2 september 2018.
Meer lezen