Inspiratie artikel

Klank- en
lichtshows in Lorraine

Klank- en lichtshows zijn hoogtepunten in de zomer. Ook in Lorraine weerspiegelen ze vaak een stukje plaatselijke geschiedenis en geven ze uitzonderlijke monumenten extra glans. Deze gratis evenementen zijn een leuke vulling van lange zomeravonden. Ontdek de 4 shows die je niet mag missen.

Ville de Metz

Constellations in Metz
Metz trakteert het publiek op een unieke belevenis: Constellations. Deze happening is uitgevoerd in de vorm van een cultureel zomerseizoen en bundelt in dit derde jaar digitale kunst en erfgoed in 500 evenementen. Een van de hoogtepunten is Morphosis, een monumentale videomapping van Vincent Masson die de gevel van de gotische kathedraal Saint-Etienne van Metz verfraait. De creaties van 2019, te zien van 20 juni tot 7 september: levende shows in de hele stad, exposities en de nieuwe kunst- en erfgoedparcoursen.
Meer lezen

Ville de Nancy

Rendez-vous Place Stanislas in Nancy
Rendez-vous Place Stanislas overspoelt elke zomeravond dit prachtige UNESCO-plein met een nieuwe kijk op een stukje geschiedenis van Lorraine. Elk jaar wordt een kwart van de inhoud van deze fantastische metamorfose vernieuwd. In 2019 verrast Stanislas het publiek op een nieuwe show, geheel gewijd aan het honderdste jubileumjaar van de Nationale Opera van Lorraine. Een historisch en artistiek eerbetoon in een salvo van kleuren over de tijdsspanne van 1919 tot nu. De show loopt van 15 juni tot 15 september 2019.
Meer lezen

Son et lumière au Château de Lunéville © Damien Fontaine - La Maison Production

‘Les Métamorphoses du Château – Le Réveil du Rocher aux Automates’ in Lunéville
Elke avond in de zomer neemt het Slot van Lunéville bij het vallen van de nacht een grote stap terug naar de pracht en praal uit de tijd van Stanislas Leszczynski. Dit jaar brengt de in Lorraine geboren en getogen Damien Fontaine via de meest fantastische beelden de ‘Marionettenrots’ van Stanislas tot leven. Een gewaagde creatie die tientallen personages in beweging zet, en hiermee dichtkunst en nostalgie ineen laten vloeien op de muren van het terras. Tijdens twee uitzonderlijke avonden op 30 en 31 augustus verenigt een avant-gardistische technologie 150 gekostumeerde figuranten, verlichte paarden, luchtige dansen en de meest fantastische trucages. Vanaf het terras aan de tuinkant, van 14 juli tot 21 september 2019.
Meer lezen

Son et lumière sur la cathédrale de Toul © Spectre Lab / Mairie de Toul

Ascendance: videoprojectie op de kathedraal Saint-Etienne van Toul
Een grootse klank- en lichtshow van de gemeente Toul zet op zomeravonden de stad in een zee van licht. Dit jaar ligt de eer aan de kathedraal Saint-Etienne en de glas-in-loodramen om te fonkelen in schijnwerpers. Beleef een ‘Ascendance’ – ‘opstijging’: de titel van dit werk weerspiegelt de eerste sensatie die je voelt zodra je de kathedraal betreedt, namelijk die van een adembenemende hoogte! De uitvoering is het werk van het bedrijf Spectre Lab, dat onlangs ook de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe in Parijs, en de abdij van de Mont Saint-Michel in de schijnwerpers zette. Van 28 juni tot 1 september 2019, van woensdag tot zondag.
Meer lezen