Inspiratie artikel

Kerstmis in Metz:
onze 5 toppers

Metz is dé plek om in de kerstsfeer te raken. Vanaf 18 november vullen de straten van deze bonte stad zich met de milde geuren van kaneel, kruiden en dennenbomen. De sfeervolle verlichting zet de uitzonderlijke monumenten van de oude binnenstad in het voetlicht. Ontdek in afwachting op de eerste sneeuwvlokken en de kerstnacht onze 5 beste redenen om de sprookjesachtige kerstsfeer juist in Metz te beleven.

Sinterklaasweekend

Op 3 en 4 december 2022 wordt Sinterklaas uitbundig gevierd op de Place de la Comédie! Het kunstdorp van Sint-Nicolaas staat voor het concertgebouw: een solidaire markt van liefdadigheidsverenigingen. De ideale plek voor je kerstinkopen om vrienden en familie plezier te doen met een ambachtelijk cadeautje. Ook op het programma: entertainment en activiteiten voor kinderen, kunstzinnige draaimolens van de Compagnie des 4 Saisons en de Compagnie Atelier Mobile.

De happening van het weekend: de traditionele Sinterklaasoptocht op 4 december in het centrum. Toverachtige praalwagens doorkruisen de binnenstad van Metz in bijzijn van de goedheiligman, beschermheilige van Lorraine en schoolgaande kinderen, om bij het vallen van de nacht aan te komen op de Place de la Comédie. Een fantastische show voor het hele gezin sluit dit feestweekend af.

Lampionnenpad

Le Sentier des Lanternes © Benoît Lapray/Inspire Metz

Vanaf 26 november is het gebouw van de Departementsraad het vertrekpunt van een bonte, sprookjesachtige wandeling. Bij het vallen van de nacht komen kabouters, knuffelberen, harten van kruidkoek en houten soldaten tot leven in de tuin Fabert langs de Moezel. 400 lampionnen, voortgekomen uit de verbeelding van illustrator Guy Untereiner, wijzen de weg. De kunstenaar heeft figuren tot leven gebracht uit de folklore van de Moezelstreek, voor menigeen een reis door hun kinderjaren!

 

Reuzenrad en Kerstdorp

Adrien MARTIN

Tegenover de vorstelijke kathedraal Saint-Etienne staat het grootste mobiele reuzenrad van Europa. Een ware challenge, deze ‘klim’ naar een hoogte van 66 meter, midden in de stad. Het uitzicht op het hoogste punt is adembenemend. Je krijgt de bouwkundige details van de kathedraal, gezien van boven en van dichtbij, op een bijzonder originele manier gepresenteerd.

Onze tip: maak ’s nachts een toer! De verlichting geeft de gele steen van Jaumont, die je overal ziet in de stad, een feestelijke gouden glans.

Weer terug op de vaste bodem, midden op de kerstmarkt op de Place d’Armes, is een bezoek aan de kathedraal, ook wel de ‘Lantaarn van de Goede God’ genoemd, een must: 6.500 m² glas-in-loodramen, de grootste concentratie glas-in-lood in heel Frankrijk.

Smulpauze op de Smulmarkt

Philippe GISSELBRECHT

De kerstsfeer is onlosmakelijk verbonden met smullen. De Place de Chambre, aan de voet van de vorstelijke kathedraal van Metz, is dé ontmoetingsplaats voor smulpapen, smikkelaars en fijnproevers! Restaurateurs uit de buurt vullen hun chaletjes met allerlei specialiteiten: hartige hapjes, zoals oesters, foie-gras, wijngaardslakken… of zoete lekkernijen, voor ieder wat wils! Gun bij het vallen van de avond je ogen en smaakpapillen een pleziertje in de warmte van de brasero’s.

Markt vol tradities, Place Saint-Louis

Marché de Noël place Saint-Louis à Metz © Philippe Gisselbrecht/Ville de Metz

Stop na een tocht over de pleinen van de binnenstad, op zoek naar snuisterijen voor in en onder de kerstboom, voor een welverdiende pauze op de Place Saint-Louis. Op twee stappen lopen van de schitterende Kerstpiramide van 17 meter hoog, die elk jaar het plein siert, schenkt het chalet Chez Mathilde onder meer een verrukkelijke fijn gekruide warme mirabellenwittewijn*. Te nuttigen bij het chalet, of bij de fraaie houten paarden van de draaimolen ernaast.

* Overmatig alcoholgebruik schaadt de gezondheid. Drink met mate.