Inspiratie artikel

Kerstmis in Metz:
onze 5 toppers

Metz is dé plek om in de kerstsfeer te raken. Vanaf 18 november vullen de straten van deze bonte stad zich met de milde geuren van kaneel, kruiden en dennenbomen. De sfeervolle verlichting zet de uitzonderlijke monumenten van de oude binnenstad in het voetlicht. Ontdek, in afwachting op de eerste sneeuwvlokken en de kerstnacht, onze 5 beste redenen om de sprookjesachtige kerstsfeer juist in Metz te ervaren.

Lampionnenpad

Le sentier des Lanternes © Jean-Claude KANNY

Vanaf 25 november is het gebouw van de Departementsraad het vertrekpunt van een toverachtige wandeling. Bij het vallen van de nacht komen kabouters, knuffelberen, harten van kruidkoek en houten soldaten tot leven op de oevers van het eiland Petit Saulcy. 400 lampionnen, voortgekomen uit de inspiratie van illustrator Guy Untereiner, wijzen de weg. De kunstenaar heeft figuren tot leven gebracht uit de folklore van de Moezelstreek, voor menigeen een reis door hun kinderjaren!

Reuzenrad

Adrien MARTIN

Tegenover de vorstelijke kathedraal Saint-Etienne staat het grootste tijdelijke reuzenrad van Europa. Een ware challenge, deze ‘klim’ naar een hoogte van 66 meter, midden in de stad. Het uitzicht op het hoogste punt is adembenemend. De kathedraal gezien van boven en van dichtbij, de bouwkundige details presenteren zich op een zonder meer originele manier!

Onze tip: maak ’s nachts een toer! De verlichting geeft de gele steen van Jaumont, die je overal ziet in de stad, een feestelijke gouden glans.
Eenmaal terug op de vaste grond is een bezoek aan de kathedraal, ook wel de ‘Lantaarn van de Goede God’ genoemd, een must. 6.500 m² glas-in-loodramen, het grootste oppervlak in heel Frankrijk.

Betoverende ijswereld

www.sculpturesdeglace.fr

In een enorme tent op de Place de la République schuilt een toverachtige wereld van sneeuw en ijs. 30 kunstenaars uit alle windhoeken geven vorm aan meer dan 80 beelden van ijs. Sprookjesfiguren uit de verhalen van Disney, tot het grootste plezier van de kleintjes… van alle leeftijden! De temperatuur in het IJspaleis is altijd onder 6 °C, dus denk aan das, warme muts en handschoenen!

Verlichte wandeling door Metz

Philippe GISSELBRECHT/OT Metz

Op 2 december vindt de 25e Verlichte wandeling door Metz plaats. Het vertrekpunt van deze nachtwandeling van 10 kilometer is het sportcomplex Saint-Symphorien. Onderweg ontdek je de mooiste verlichte monumenten en straten en kom je langs de kleinere kerstmarkten van de stad. Elk jaar wordt het parcours opnieuw bedacht, met unieke feestelijke evenementen en verrassingen die tot het vertrek keurig geheim blijven. Een gezellige activiteit in een feestelijke sfeer.
En na de inspanning wat ontspanning: laat je meevoeren op de klanken van kerstliedjes naar de lekkerste kersthapjes.

Zoete kerstgenoegens

Philippe GISSELBRECHT

Stop na een tocht over de pleinen van de binnenstad, op zoek naar snuisterijen voor in en onder de kerstboom, voor een welverdiende pauze bij banketbakker Bourguignon. De versierde kerstetalage is al reden genoeg om er even naar binnen te gaan. Probeer de ‘palets messins’, een verrukkelijk zachte kruidkoekje met honing, bedekt met een dun laagje suiker, sinaasappelrasp, hazelnoot en flinters amandel… Smelt in de mond en heerlijk bij een glaasje glühwein uit een chalet van de Place Saint-Louis.