Inspiratie artikel

Het mirabellenseizoen
in Lorraine

In de zomer steelt de smakelijke, gouden mirabel de show in Lorraine. Terwijl de oogst van de zongerijpte pruimpjes in volle gang is, organiseert de stad Metz feesten ter ere van de mirabel. Een unieke gelegenheid om in Lorraine op vakantie te gaan en dit fruit met zijn vorstelijke reputatie te ontdekken.

Mirabelles © Marc Fulgoni

Een stukje geschiedenis
Het verhaal gaat dat hertog René I in de 15e eeuw van een kruistocht terugkeerde met een paar mirabellen op zak, waarvan hij de pitten ergens bij Metz plantte. De mirabel van Lorraine geniet een Beschermde Geografische Aanduiding (IGP) sinds 1996. Een teken van kwaliteit voor deze eerste gelabelde Franse vrucht. Vaak gekopieerd, maar nooit geëvenaard! Het bewijs: 75% van de wereldproductie komt uit de boomgaarden van 250 fruittelers in Lorraine.

© Bertand Jamot/Lorraine Tourisme

Een lust voor oog en maag
In het voorjaar gaan de mirabellenbomen geleidelijk aan over van bladgroen naar bloesemwit. In augustus hebben de boomgaarden een gouden glans. De mirabel is rijp in augustus. Vanwege de zomerhitte is de oogsttijd kort, maar het is elk jaar weer een feestelijk evenement in Lorraine.
> Video van de mirabellenoogst

Bertand Jamot/Lorraine Tourisme

Lekker uit de hand, maar ook in gerechten
De gulzige smikkelaar eet de mirabellen vers van de boom. Zacht en zoet in de mond, sappig geel vruchtvlees onder een dun pruimenvelletje. De geduldige smulpaap eet de mirabellen ver van de boomgaarden, niet alleen in de zomer maar het hele jaar door in de vorm van jams, confituren, snoep, koek, gebak, sap, siroop, thee, likeur en brandewijn*, en zelfs uit de diepvries. Amateurkoks en chefs gebruiken de mirabel in zowel hartige als zoete gerechten: in toetjes, bij de borrel of in vleesgerechten…
> Onze receptentips

Philippe Gisselbrecht

De 69e uitgave van de Mirabellenfeesten in Metz
De mirabel staat in het voetlicht in Metz tegen het eind van de maand augustus. Muziek, shows, spelen, alles draait om de gouden vrucht die elk jaar eervol zijn naam geeft aan een missverkiezing in Lorraine. Van 17 tot en met 25 augustus 2019 zijn stands gewijd aan de mirabel en andere smullerijen in het expodorp van de Mirabellenfeesten op de Place d’Armes J.-F. Blondel. De Mirabellenkoningin van 2019 maakt een ereronde door Metz tijdens het bloemencorso die het einde van de festiviteiten inluidt.

> Meer weten

Bertrand Jamot/Lorraine Tourisme

Een mirabellenhuis
In het Mirabellenhuis in Rozelieures krijg je van de familie Grallet-Dupic, producent en distilleerder, een rondleiding met proeven. Je kunt er ook producten en specialiteiten op basis van mirabellen uit hun boomgaarden kopen. Dankzij een documentatieruimte en een klank- en lichtspel in de distilleerderij word je ingewijd in alle geheimen rond dit symbolische vruchtje van Lorraine.

Produits à base de mirabelle © B. Jamot

Originele aanverwante producten
Behalve de traditionele, verrukkelijke mirabellentaart, jam en brandewijn* zijn gepassioneerde liefhebbers van de mirabel bezig met het ontwikkelen van een reeks producten die variëren van cosmetica en schoonheidsproducten tot madeleines, mirabellensnoepjes, en de mirabellenzeep ‘Le Lorrain’ van Berga’sens op basis van mirabellenpittenolie.
Boetieks en makers van specialiteiten uit de streek

Bertrand Jamot/Lorraine Tourisme

Waar kun je de mirabellen van Lorraine kopen?
Vul je manden met deze kleine gouden pruimpjes op streekmarkten in de streek of rechtstreeks in de boomgaarden van de mirabellentelers van Lorraine. Sommigen zijn zelfs bereid ze naar je op te sturen!
* Overmatig gebruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid