Inspiratie artikel

Des Flammes…
à la Lumière, achter de schermen

‘Des Flammes… à la Lumière'(Van Vlammen naar Licht), een absolute must in Lorraine. Elke zomer beschrijft dit klank- en lichtspel de Slag bij Verdun, een belangrijk stuk wereldgeschiedenis, tegen een sublieme natuurlijke achtergrond. Een set van 2 hectaren, 900 kostuums, 250 acteurs en gepassioneerde vrijwilligers. Dominique is één van hen. Ontmoeting achter de schermen.

“Ik ben al bijna 30 jaar lid van de historische vereniging ‘Connaissance de la Meuse’. Geschiedenis en erfgoed zijn altijd al mijn stokpaardjes geweest. Toen in 1996 het 80e herdenkingsjaar van de Slag bij Verdun eraan stond te komen, besloot de vereniging een klank- en lichtspel te maken. Dat was toen al met Jean-Luc Demandre, de huidige regisseur. Het onderwerp boeide me, want mijn grootvader en zijn vader waren soldaat in deze oorlog. Opa werd ingezet als officier, als dierenarts voor de paarden en ezels. Hij was gelegeerd in de onderaardse citadel.
Zo ben ik figurant geworden van de opvoering. Ik heb mijn man en drie van mijn vier jongens meegesleept in dit avontuur. Aanvankelijk was het klank- en lichtspel bedoeld voor een periode van 5 of 6 jaar. Al meer dan 20 jaar!

B. Jamot

Ik zit nu in de technische dienst, bij de lichtgroep. Vorig jaar ben ik bijgeschoold in het projecteren van videobeelden op de wanden van de steengroeve. In 20 jaar is er veel gebeurd op het gebied van technische ontwikkelingen en het scenario van het stuk, maar plezier blijft onveranderd. Ik herken wat mijn grootvader ons stukje bij beetje vertelde over zijn soldatenleven, ik zie nog zijn sombere blik op die momenten. Thessaloniki, Dardanellen, die namen roepen allemaal herinneringen op. Zo heb ik mijn geboortestreek en zijn geschiedenis vanuit een ander oogpunt leren kennen. Het is voor mij een echte stimulans om in boeken te snuffelen, er meer over te weten te komen.

F. Lallemand

Meedoen aan de show is ook een manier van overdragen van de geschiedenis op het publiek en de jonge generaties. Voor dit bijzondere honderdste herdenkingsjaar van de Slag bij Verdun mogen we meemaken dat de show zich verder ontwikkelt: nieuwe decors, nieuwe scènes zoals die van de brief van de soldaat, die ikzelf erg aangrijpend vind.

Ik heb een andere blik gekregen op mijn streek en zijn geschiedenis.”