Inspiratie artikel

De etappes van de
Tour de France 2017 in Lorraine

Pascal Lance, voormalig beroepswielrenner, vertelt met passie over zijn carrière en de etappes van de ‘Grande Boucle’ in Lorraine. Inmiddels zit hij al 17 jaar tijdens de Tour de France achter het stuur van een directiewagen.

De voorliefde voor fietsen wordt in de familie Lance aan elke nieuwe generatie doorgegeven. De in 1964 in Toul geboren Pascal groeide op in een fietswereld. Als jochie van 13 rijdt hij zijn eerste race in Illange en wint. Zodra het woord fiets valt, beginnen zijn blauwe ogen te fonkelen en is hij niet meer te stuiten: “Die dorpswedstrijd heeft me in het spoor gezet. Vanaf dat moment klom ik op tot wielrenner in het Franse amateurteam op m’n 19e. Ik reed alle opens in Europa, samen met beroemde renners zoals Francesco Moser, Bernard Hinault, Gilbert Duclos-Lasalle.”

Beroeps op z’n 24e

Pascal Lance behaalt de 4e plaats in de Olympische Spelen van Seoul in 1988, op 2 seconden van het brons. Een grote domper. Het jaar daarop wordt hij beroeps. Hij rijdt niet minder dan 35.000 kilometer per jaar en verkiest Lorraine als oefenterrein. “Ik heb Lorraine vanuit alle mogelijke hoeken doorkruist. “Na 5 Tours de France, 2 Giro’s, 1 Vuelta (Ronde van Spanje) en 37 overwinningen vond hij het wel mooi geweest.

Chauffeur in de Tour

Sinds 1999 rijdt Pascal Lance de rode directiewagen van Radio Tour, de privézender die realtime informatie doorgeeft aan de tourkaravaan. Hij speelt een strategische rol die hem dicht bij de renners brengt, en dat geeft hem een kick. Zodra het peloton Lorraine betreedt, krijgt de Tour voor hem een extra dimensie. “Ik word dan de ‘local’ van de etappe, degene die de weg kent. Ik geef adviezen. Toen ik hier de Tour de France reed, wilde ik winnen voor mijn supporters. Het ging er bij mij niet in om een etappe lang aan te klampen, ik moest a-fond-rijden. De eensgezindheid tussen renner en publiek is enorm, daar krijg je gewoon kippenvel van.”

Ville de Longwy

2 finishplaatsen en 3 startplaatsen in Lorraine in 2017

Voor deze 104e Tour kunnen Pascal Lance en andere wielerfans uit Lorraine hun geluk niet op. De Tour vertrekt op 1 juli in Düsseldorf en doorkruist Lorraine van 3 tot 5 juli. Het evenement wordt met open armen ontvangen door een steeds langer lint van supporters langs de wegen. “Drommen mensen zien langs de weg en het enthousiasme voelen, daar krijg je het vanbinnen warm van. Het is belangrijk om mensen plezier te verschaffen.” Het is inderdaad een uniek spektakel voor het hele gezin om de reclamewagens, de auto’s van de 60 teams, de motors en daartussen een peloton van 200 renners die met 40 à 60 km/u langs zoeven, van heel dichtbij mee te maken. Temeer nog omdat er veel demarrages te verwachten zijn in de eerste dagen van de Tour.

C2Images

Pascal Lance over de etappes in Lorraine in 2017

“De derde etappe die op 3 juli in Verviers in België begint en eindigt op de hoogvlakte van Longwy is een uiterst moeilijke. Ik denk niet dat het tot een massale sprint komt, maar een etappejager zou zich aangesproken kunnen voelen. De volgende dag rijdt de Tour van Mondorf-les-Bains naar Vittel en doorkruist Lorraine van noord naar zuid. Wind is het belangrijkste obstakel op de lange open vlaktes, maar als die uit de goede hoek komt, dan kan die etappe nog weleens aardige verrassingen in petto hebben met als hoogtepunt een massale sprint naar de finish in Vittel. En als de uit Lorraine afkomstige Nacer Bouhanni tussen de koplopers zit, dan is dat de kers op de taart. De rit van 5 juli, van Vittel naar La Planche des Belles Filles, is de eerste pittige bergetappe van de Tour van 2017. De dag ervoor smaken we ongetwijfeld het genoegen een ontsnapping te volgen, zodat de leaders wat reserves overhouden voor deze vijfde etappe.”

J. May

De 8 toeristische etappes van de Tour de France in Lorraine

Longwy : ontdekken van de diverse glazuren en de vestingwerken van Vauban, UNESCO-werelderfgoed.
Contz-les-Bains : een etappe op de wijnroute van de moezelwijnen (AOC) langs de wijngaarden.
Thionville : een unieke bestemming met bijzonder militair en industrieel erfgoed.
Het toeristische complex Amnéville: recreatie en fun op één plaats, voor een tussenstop samen of met het gezin.
Metz : historisch erfgoed en hedendaagse kunst, zet een bezoek aan Centre Pompidou-Metz meteen op de lijst!
Pont-à-Mousson : een stadje met een opmerkelijke architectuur op de oevers van de Moezel.
Toul : ontdek de wijngaarden van de Côtes de Toul (AOC) en de monumenten van de stad.
Vittel : stop even voor een wellnesspauze in dit wereldberoemde kuuroord.