De heropleving van de wijngebieden van Lorraine.
De wijnen* van Lorraine zijn de omweg waard. Niet alleen voor de kwaliteit van hun smaken, maar ook voor de ruime keuze. De wijnen die geproduceerd worden in de Maasstreek, rond Toul en langs de Moezel, gemaakt van verschillende druivensoorten, zijn de vrucht van een eeuwenoude vakkennis. Wijngebieden van overzichtelijk formaat en in volle groei, waar jaarlijks hectaren aan toegevoegd worden en waar steeds meer jonge wijnboeren zich vestigen.

Bertrand Jamot
Bertrand Jamot
Bertrand Jamot

Côtes de Toul AOC

De Côtes de Toul, een AOC die 8 dorpen beslaat, is de omweg waard. De wijnboeren van Toul produceren rode, witte en ‘grijze’ wijnen*. De meest beroemde is de Gris de Toul, een rosé van een kristalheldere kleur. Het wijngebied heeft alle elementen om 3 belangrijke druivensoorten wonderbaarlijk goed te laten gedijen: gamay, pinot noir en auxerrois.

Ontdekken

Moselle AOC

De druivensoorten pinot noir, pinot gris en auxerrois tieren welig in de wijngaarden langs de Moezel, verdeeld over drie sectoren van de Luxemburgse grens tot even ten zuiden van Metz. Een bezoek aan een wijnkelder is een must om de geschiedenis en de smaak van de rode, witte en roséwijnen van de Franse Moezel te ontdekken.

Ontdekken
Bertrand Jamot
Bertrand Jamot
Bertrand Jamot
Côtes de Meuse © Bertrand Jamot/Lorraine Tourisme

Wijnen van de Côtes de Meuse

De wijnen uit de Maasstreek doen niet onder voor hun buren. De wijngaarden van de Côtes de Meuse liggen tussen de mirabellen-, appel- en kersenboomgaarden tegen zacht glooiende heuvels. Beter gezegd, het gebied van de Côtes de Meuse IGP is verspreid over 15 gemeentes. Deze beschermde benaming is gereserveerd voor stille witte, rode, ‘gris’ en roséwijnen.

Ontdekken

Wijnroutes

Wijnboeren weten nog het beste te vertellen over de wijnen van Lorraine. Bel aan bij een kelder en ontdek een verrassend land met authentieke charme.

Côtes de Toul AOC

"Dit zijn voor mij feestwijnen. Fruitig, licht, mild en een plezier voor de smaakpapillen. Ik hou van de eetcafésfeer die ze bij me oproepen. Ik raad ze aan bij forel, coq au vin of mijn versie van de quiche.”

Côtes de Meuse IGP

"De beschermde Côtes de Meuse is wat discreter en geniet iets minder bekendheid vanwege de kleinschalige productie. Een aanrader bij streekgerechten, wild, gestoofde gerechten, zoek het vooral niet te ver van huis.”

Moselle AOC

Ten slotte hou ik van de uiterst vrouwelijke wijnen van Domaine des Béliers in Ancy-sur-Moselle, waarvan de milde verfijning me zin geeft in rood fruit in de zomer en in forse, eerlijke chocolade voor een gewaagd evenwicht.”

Boetieks & proeverijen

Auxerrois, pinot noir, pinot gris, Gris de Toul, gamay, chardonnay, müller-thurgau, met of zonder bubbels... een ruime keuze uit wijnen in Lorraine. Hier is de lijst met verkooppunten en adressen van wijnboeren in Lorraine. Proeverijen alleen op afspraak.

Ontdekken

A.O.C./ I.G.P. : Appellation d’Origine Contrôlée /  Indication Géographique Protégée

*L’abus d’alcool est dangereux pour la santé. À consommer avec modération.