Goed eten in Lorraine

De bergamot van Nancy

De bergamot van Nancy is een snoepje met een onnavolgbare smaak. Het was het eerste snoepje in Frankrijk met een Beschermde Geografische Aanduiding (IGP).

Dit vierkante, doorzichtige, goudgele zuurtje dankt zijn smaak aan de bergamotolie, een etherische olie uit Calabrië die lang voor het jaar 1750 door de hertogen van Lorraine René van Anjou en René II in Nancy belandde.

De bergamot was vroeger het lievelingssnoepje van Stanislas Leszczynski, ook een hertog van Lorraine. Tegen het eind van de 19e eeuw werd het de specialiteit van menig snoepjesmaker in Nancy.

Kwaliteitslabel

De bergamot van Nancy is sinds 1994 het enige snoepje met het IGP-label (Beschermde Geografische Aanduiding). Het is het smakelijke symbool van de stad Nancy.

Het maken van de bergamot van Nancy

Dit gouden snoepje ontstaat door natuurlijke etherische bergamotolie te mengen met suikersiroop.
Neem een kijkje achter de schermen.

Verkooppunten van de enige echte bergamotsnoepjes van Nancy

In Lorraine maken slechts vier snoepjesmakers de enige echte bergamot van Nancy met het IGP-label. Zij respecteren dus tot in de details de productiewijze van dit snoepgoed.

Een buitengewone tuin

De botanische tuin Jean-Marie Pelt in Villers-lès-Nancy heeft sinds kort een citrusafdeling waar dus ook de subtiele bergamot te vinden is.

Mysterieuze bergamot

Bergamotbomen gedijen het best in warme streken. Calabrië in Zuid-Italië is een typisch bergamotland. Toch vind je deze minder bekende citrusboom ook in Lorraine.

De Botanische Tuin Jean-Marie Pelt ligt vlakbij Nancy, in het dorp Villers-lès-Nancy. De tuin heeft een prachtige collectie citrusbomen: citroen-, sinaasappel-, bittersinaasappel- en natuurlijk bergamotbomen. Een gelegenheid om alles te weten te komen over de bergamot, een groengele citrusvrucht met een subtiele geur.

De maand januari is de ideale periode om de citrusbomen in bloei en het fruit in de groei te zien.

Variatie op een bergamot

De bergamot heeft een belangrijke plaats in de keuken van Lorraine en wordt op allerlei manieren gebruikt. In januari vind je ze op alle markten. Een crêpe Suzette met enkele druppels verse bergamot is niet te versmaden. Earl Grey thee is verrijkt met bergamot. Huize Betjeman & Barton in Nancy heeft een speciale thee gecreëerd ter ere van de stad, ‘Si Nancy m’était conté’, met etherische mirabel-, macaron- en bergamotolie!

De bergamot is ook zeer geliefd in de parfumwereld vanwege de frisse, discrete, blijvende geur.

Naar de lijst met makers van streekproducten en speciaalzaken