Culinaire specialiteiten uit Lorraine van het voorafje tot aan het dessert, wat een talent!
100 % Lorraine: smakelijke verleiding Gepassioneerde vakmensen innoveren, anderen maken van grootmoeders potje een eigentijdse culinaire reis met nadruk op specialiteiten uit de streek. Van de borrel tot het dessert: quiche lorraine, munsterkaas uit de Vogezen, brie de Meaux, bergamotsnoepjes van Nancy, madeleines, suikerbonen, zuurtjes uit de Vogezen, dennenhoning (AOC), mirabellen, bosbessen, bieren*, wijnen* al dan niet met bubbels… geven een goed beeld van de diversiteit en de smaken uit de keukens van Lorraine. Het betere smulwerk.
Mmmmmm… Fijne geur, zoete smaak, sappig vruchtvlees, vol zon, de mirabel haalt het op alle fronten: gewoon uit de hand eten, of een stuk lauwwarme mirabellenvlaai, in snoepjes, siroop, brandewijn*… 75% van de wereldproductie komt uit de boomgaarden van Lorraine, wat de mirabel de eretitel geeft van symbool van Lorraine. De oogst van dit goudgele pruimpje dat een IGP-label heeft, is aan het eind van de zomer een groot evenement.
De quiche lorraine is dé streekspecialiteit van Lorraine. Iedereen maakt thuis weleens quiche met een flinke kom sla. Deze traditionele hartige taart is eenvoudig en snel te maken. De vulling bestaat uit een mengsel van losgeklopte eieren en gerookte spekjes. In alle hoeken van de wereld wordt dit smakelijke hapje Lorraine nagemaakt en vaak ook aangepast op de eigen smaak. Maar wil je de enige echte quiche lorraine ontdekken, één bestemming: zijn streek van herkomst!
Lorraine is een land met een brouwerstraditie. Bruin, licht, amber, met mirabel – uit Lorraine natuurlijk! – of met bergamot, de bieren* uit Lorraine blijven bierliefhebbers verrassen. Er is een ruime keuze uit bieren beschikbaar met de meest uiteenlopende, originele namen, vaak met een knipoog naar Lorraine. Tot op de dag van vandaag zoeken gepassioneerde alchemisten met groot plezier naar nieuwe varianten, die regelmatig in de prijzen vallen.
De wijnen* van Lorraine zijn de omweg waard. Niet alleen voor de kwaliteit van hun smaken, maar ook voor de ruime keuze. De wijnen die geproduceerd worden in de Maasstreek (Côtes de Meuse IGP), rond Toul (Côtes de Toul AOC) en de Moezelstreek (Moselle AOC), gemaakt van verschillende druivensoorten, zijn de vrucht van een eeuwenoude vakkennis. Auxerrois, pinot noir, pinot gris, gris de Toul, gamay, chardonnay, müller-thurgau, al dan niet met bubbels, elk nieuw wijnjaar onthult een stukje puur vakmanschap van de wijnboeren.
Lorraine is de bakermat van enkele beroemde kazen. De meest bekende is de munsterkaas (Munster Géromé AOC), maar ook de Carré de l’Est, een zachte kaas, en de in de Maasstreek geproduceerde brie de Meaux staan ook hoog op het lijstje. In alle seizoenen produceren kaasmakers fijne kazen van geiten-, schapen- en/of koeienmelk die zich tot ver over de grenzen van Lorraine laten exporteren. De kazen van Frères Marchand hebben zelfs een eigen plek op tafel in Japan en Azië.
Onze tip Maak een tussenstop op de wijnroutes van Toul en langs de MoezelElke wijn heeft een eigen verhaal. Stap gerust bij een wijnboer binnen om de wijnen te leren kennen, ze op hun juiste waarde te waarderen, en proef rood, wit, ‘grijs’, rosé en bubbels, made in Lorraine.Wijnroute langs de Moezel Toeristische route van de Côtes de Toul
Elke wijn heeft een eigen verhaal. Stap gerust bij een wijnboer binnen om de wijnen te leren kennen, ze op hun juiste waarde te waarderen, en proef rood, wit, ‘grijs’, rosé en bubbels, made in Lorraine.
Wijnroute langs de Moezel Toeristische route van de Côtes de Toul
Om thuis te smullen van gerechten uit de streek, de betere adressen voor specialiteiten uit de streek te vinden en adressen om deze ter plekke te proeven, bereid door vindingrijke chefs.
Onze tips voor recepten, getest en goedgekeurd. Entree, hoofdgerecht, toetje... schorten voor en de keuken in!
Alle streekproducten uit Lorraine zijn te vinden in speciaalzaken en bij makers van streekproducten.
De chefs van de sterrenrestaurants van Lorraine uit de Michelingids 2020 heten je welkom aan hun tafels.
* Overmatig gebruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met mate.
In de zomer steelt de smakelijke, gouden mirabel de show in Lorraine.
De locals in Lorraine zijn gek op streekspecialiteiten. Ze genieten ervan met vrienden rondom een goed gevulde tafel, of tijdens een borrel met collega’s, of als ze naar het buitenland gaan op (zaken)reis…