Verdun 1916, de Eerste Wereldoorlog woedde volop. Meer dan100 jaar later kun je het slagveld van Verdun en de forten van de Maasstreek bezoeken voor een live geschiedenisles over de Eerste Wereldoorlog, speciaal voor kinderen. Uitgelegd in termen die zij kunnen begrijpen.

G. Pecqueur
G. Pecqueur
G. Pecqueur

Vadrouille la grenouille

Je vertrekt op het slagveld van Verdun met een boekje in de hand op ontdekkingsreis naar de belangrijkste herdenkingsplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Je gaat op zoek naar het wapen van de kikker Vadrouille in onder andere de Bajonettenloopgraaf en Fort Vaux. Het Ossuarium en Fort Douaumont, het verwoeste dorp Fleury-devant-Douaumont en nog andere plaatsen worden hier aan de kinderen uitgelegd. Belangrijke momenten die je deelt met je gezin om samen de geschiedenis van Frankrijk te begrijpen.

Het verhaal van...

Louise, 9 jaar.

In Fort Vaux heb ik de verhalen van de duif Gaston gevolgd terwijl mijn ouders naar de uitleg van de gids luisterden. Gaston vertelde me over Vaillant, de laatste duif die in 1916 een super belangrijk bericht van het fort naar Verdun bracht. Het heeft hem toen bijna zijn leven gekost.

TOP 5 van gezinsactiviteiten

Show 'Van Vlammen... naar Licht'

Verdun 1916. 300 dagen en 300 nachten woedt de meest gewelddadige veldslag uit de Eerste Wereldoorlog. Dit enorme klank- en lichtspel verenigt 550 vrijwilligers, waaronder 250 Franse en Duitse acteurs, met als decor de natuur van de steengroeve van Haudainville. De show heeft er onlangs nieuwe elementen bijgekregen vanwege het honderdste herdenkingsjaar van de Slag bij Verdun. Elke vrijdag- en zaterdagavond van 19 juni tot en met 25 juli 2020.

Meer hierover

Dorp van de Oude Beroepen in Azannes

Even een middagje ronddwalen in de tijd van de oude beroepen. Kinderen leren van alles over vroeger van Paulette, die aan één stuk door verhalen vertelt zonder haar breinaalden los te laten, en van de andere 40 vrijwilligers. Na hard werken is het dagloon in de vorm van een verrukkelijk stuk suikertaart uit de houtoven een ware voldoening!

Meer hierover

Kanovaren op de Maas

Ontdek de mooiste plekjes langs de Maas vanuit een kano of kajak, dat is nog eens een origineel idee! Dit beveiligde parcours gaat van Charny-sur-Meuse naar Regnéville in de buurt van Verdun. Een tussenstop voor een picknick aan het water is een must. Een heus avontuur voor de kinderen.

Meer hierover

Forêt’Vasion

De Maasstreek is voor 37 procent bedekt met bossen. Het kan dus met recht een groen departement worden genoemd. Je armen en benen gaan kriebelen en je wilt eigenlijk maar één ding: spelen in die boomtoppen! Touwbruggen, tokkelbanen, bruggen van rondhout, klimparcoursen voor alle leeftijden (vanaf 2 jaar). Extra: een supergrote opblaasbol waarmee je van een enorm lange helling rolt.

Meer hierover

Poppenfabriek Petitcollin

Een magische wereld die meisjes van 2 tot ongeveer 99 jaar doet dromen. Duizenden poppen van dit beroemde merk zagen hier sinds 1860 het daglicht. Jaarlijks rollen hier 30.000 stukken speelgoed van de band. De werkplaatsen in Étain zijn te bezoeken in een rondleiding met uitleg als aanvulling op een bezoek aan het museum met de meest bekende modellen.

Meer hierover