Home

Cultuur & erfgoed

Erfgoed: een weerspiegeling van de ziel van Lorraine
Erfenissen van gisteren en vandaag vormen het rijke erfgoed van Lorraine: art nouveau, hedendaagse kunst, renaissance, versterkte kerken, kathedralen, burchten en kastelen, dorpen, steden met label… land en stenen getuigen van het roemruchte verleden en de vindingrijkheid van Lorraine. Om dit stukje Franse en wereldgeschiedenis op begrijpelijke wijze door te geven, openen herdenkingsplaatsen, musea en andere, soms kunstzinnige, plekken hun deuren.

Centre Pompidou-Metz, avril 2010 © Shigeru Ban Architects Europe et Jean de Gastines Architectes, avec Philip Gumuchdjian pour la conception du projet lauréat du concours/ Metz Métropole / Centre Pompidou-Metz / Photo Roland Halbe
Ville de Nancy
Michel Petit

Reizen naar de kern van de architectuur

Hedendaagse kunst en gewaagde werken, de op de natuur geïnspireerde art nouveau, het UNESCO-label, resten uit de renaissance, de Gallo-Romeinse tijd… Lorraine houdt er een bouwkundige diversiteit op na die de reis waard is.

Ontdekken

Een nieuw leven voor oude industrieën

Lorraine is trots op zijn industriële identiteit en geeft een tweede kans aan de plaatsen waaraan de streek zijn reputatie dankt. Hoogoven U4 is veranderd in een monumentaal kunstwerk. De oude mijninstallaties zijn het bezoek zeker waard en vertellen veel over het dagelijks leven van de mijnwerkers. Elders worden industrieterreinen omgetoverd tot buitengewone tuinen.

Ontdekken
C. Lévêque ADAGP / Photo : O. Dancy
M. Schulten
Fly Pixel
Bertrand Jamot/Lorraine Tourisme
Ben Mankin/FrenchEntrée
M. Laurent

Herdenkingstoerisme: waar het in de herdenking om draait

De geschiedenis van Lorraine is zeer nauw verbonden met verschillende oorlogen: de Frans-Duitse oorlog van 1870, de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Lorraine is een geschiedenisboek in de openlucht dankzij de talloze citadellen, forten, het slagveld van Verdun, herdenkingsplaatsen, Maginotlinie, vestingwerken van Vauban…

Ontdekken
Werelderfgoed van de UNESCO

Nancy

De beroemde Place Stanislas van Nancy werd in de 18e eeuw aangelegd door Emmanuel Héré in opdracht van Stanislas Leszczynski, hertog van Lorraine. Dit vorstelijke plein koppelt de Vieille Ville aan de Ville Nouvelle en staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, samen met de pleinen Carrière en Alliance.

Ontdekken
Werelderfgoed van de UNESCO

Longwy

In Longwy begint Vauban, ingenieur en strateeg van Lodewijk XIV, in 1679 aan de bouw van een vestingstad volgens een zeshoekig plan. Het stadje, dat zijn idee van de ideale stad zo fraai vertolkt, valt sinds 2008 onder de 12 vestingwerken van Vauban die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

Ontdekken
Als cultuur gaat tafelen

Originele diners in erfgoed

Neem een bijzondere plaats. Open deze plek voor één keer voor het publiek. Nodig een chef uit met zijn team en zijn talent. Na wat schuiven en schikken laat je je gasten plaatsnemen. Cultuur, culinair en een toverachtig moment, het recept is perfect!

Ontdekken