Recepten

Pâté lorrain

  • Aantal personen : 6
  • Bereiding : 40 minuten + 12 uur in de koelkast
  • Kooktijd : 45 à 55 min.
  • Niveau : 4/5
Laurent Mariotte

“De pâté lorrain is voor mij een levende herinnering aan mijn kinderjaren. Geen familiebijeenkomst ging voorbij zonder dit verrukkelijke gerecht!”

Ingrediënten:

300 g varkensrug
300 g kalfslende
1 sjalot, grof gehakt
1/2 ui, grof gehakt
1 laurierblaadje
10 cl droge witte wijn
1 tl fijn zout
300 g bladerdeeg
1 eierdooier
1 el melk (voor de glans)

Bereiding

Snij de dag van tevoren het vlees in blokjes. Meng de ui, de sjalot en het vlees in een slakom.
Voeg de wijn, het zout, de laurier toe, meng goed, sluit af en zet 12 uur koel.

Rol de volgende dag het deeg uit tot een rechthoek van 30×20 cm en 2 mm dik. Laat de vulling uitlekken, verwijder het laurierblad en plaats de vulling in een reep van 10 cm breed en 20 cm lang op het deeg. Vouw eerst de lange kanten van het deeg over de vulling en vervolgens de korte kanten. Maak met de rest van het deeg een rechthoek van 10×20 cm en plaats dit stuk op de pâté (plak het deeg vast met een kwastje water).

Bestrijk met een in de melk losgeklopte eierdooier. Zet de pâté 20 à 30 minuten koel zodat het deeg stijf wordt en je gemakkelijk versieringen kunt snijden op de bovenkant.

Bak de pâté lorrain gedurende 45 à 55 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven.

Lauw serveren met sla en een glas gris de Toul.