Onze bestemmingen

Longwy,
land van kunst en historie

Een uniek vakmanschap en opmerkelijk militair erfgoed.
Longwy ligt vlak tegen de grens met België en Luxemburg. Het stadje bezit enkele parels van internationale bekendheid: de vestingstad van Vauban (werelderfgoed van de UNESCO) en het beroemde glazuur van Longwy. Niet ver van Longwy liggen twee andere opmerkelijke plaatsen waar amateurhistorici hun hart ophalen: Montmédy met de door Vauban en later generaal Séré de Rivières glansrijk verbouwde citadel, en Longuyon met fort Fermont, een bijzonder verdedigingswerk van de Maginotlinie.

Vestingwerken van Vauban

In 1679 begint Vauban, ingenieur van Lodewijk XIV, aan het ontwerp van een vestingstad in zeshoekige vorm, op korte afstand van de grens met België en Luxemburg. Een strategische plek voor de van A tot Z door de militaire architect uitgedachte vestingstad, die hier zijn idee van de ideale stad verwezenlijkt. Vier van de zes bastions zijn bewaard gebleven, evenals de Franse Poort en de kerk. Het stadje staat sinds 2008 als een van de 12 vestingwerken van Vauban op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ontdekken

Onze tip

Nachtwake in de citadel van Montmédy

Elke vrijdagavond in de zomer volg je de verklede gids voor een originele ontdekking van het oude stadje. In het fakkellicht geeft de citadel van Montmédy al zijn geheimen prijs en profiteer je van een uitzicht van 360° in de rondte vanaf de stadsmuren.

Meer hierover

Must see top 5 van deze bestemming

200 jaar glazuur en aardewerk in een museum

In het Glazuur- en Aardewerkmuseum van Longwy is een collectie prestigieuze werken uit de aardewerkfabrieken van de stad te zien. Gebruiks- en siervoorwerpen illustreren de aardewerkkunst sinds 1798. De cloisonné-techniek, het glazuren in met zwart afgezette hokjes, wordt getoond in klassieke en eigentijdse motieven.

Meer hierover

Het onverwonnen fort Fermont bij Longuyon

Een rondleiding van 2 uur, tot 30 meter onder de grond, in een elektrisch treintje en te voet, en je duikt in een zeer goed bewaard gebleven artilleriebunker van de Maginotlinie. Na het ontdekken van de voorzieningen, de onderaardse organisatie en de bewapening van fort Fermont breng je een bezoek aan het museum.

Meer hierover

Biermuseum in Stenay

Het Biermuseum* (label Musée de France), gehuisvest in het voormalige proviandmagazijn van de citadel van Stenay, geeft alle geheimen bloot van het bierwezen. Meer dan 50.000 museumstukken sieren de leerzame en ludieke rondleiding die de vijf zintuigen niet ongemoeid laat. Bier kopen en proeven kan in de Taverne.

Meer hierover

Citadel van Montmédy: een burcht op een heuvel

De citadel werd gebouwd in 1545, ten tijde van Karel de Vijfde. Een eeuw later zette Vauban de citadel naar zijn hand. Twee eeuwen later legde generaal Séré de Rivières er nog een schepje bovenop. Musts: het pad over de stadsmuren met uitzicht op de lagergelegen nieuwe stad, het Vestingmuseum en het Museum Jules Bastien-Lepage.

Meer hierover

Basiliek Notre-Dame van Avioth

Het kleine dorp Avioth in de Maasstreek is sinds de 12e eeuw een bedevaartsplaats. De 'Veldkathedraal', kerk die sinds 1840 op de lijst van Historische Monumenten staat, werd in 1933 gewijd tot basiliek. De plaats staat bekend om de 'Recevresse', een zeer fijn bewerkt en uniek bouwwerkje in flamboyant gotische stijl, bedoeld voor de offerandes van de pelgrims.

Meer hierover

Arrangementen / Accommodatie / Info

Meer hierover

Vakantie voorbereiden

Maar okk...