Onze bestemmingen

De Drie
Grenzen

In het hart
van Europa

Bezoek vier landen in één klap en ontdek het stukje Lorraine bij de drie grenzen: gastvrij en vol culturen. Profiteer van de culturele rijkdommen van deze grensstreek: zonnige heuvels voor heerlijke wijnen, zware industrie die aangrijpende mijngebieden naliet. Van de gevechten uit het verleden heeft dit gebied een fraaie collectie militaire bouwwerken overgehouden van Vauban en Maginot.

L'Europe vue du ciel

Hoog Lorraine

Lorraine is een streek tussen twee landen die altijd heeft gefungeerd als oefenveld voor het uitproberen van verdedigingssystemen. Tot op heden vind je in (Hoog-)Lorraine een gevarieerde collectie militaire bouwwerken, in de loop der eeuwen aangelegd door diverse militaire architecten. Vauban liet de vestingwerken van Longwy na, werelderfgoed van de UNESCO. De Citadel van Montmédy, geïnspireerd op de werken van Vauban, werd in de negentiende eeuw ‘gemoderniseerd’ door generaal Séré de Rivières. Fort Fermont in Longuyon, ook wel ‘Fort Nooitverloren’ genoemd, is een meesterstuk uit de Maginotlinie. De stad Longwy dankt een aanzienlijk deel van zijn roem aan het cloisonné aardewerk. De werkplaatsen die deze traditie vandaag voortzetten, produceren fraaie moderne series in samenwerking met kunstenaars uit de hele wereld.

Ontdekken

Thionville

Binnen een straal van 50 kilometer bezoek je vier verschillende landen! De ongelofelijke culturele diversiteit is een van de voordelen van de ligging van de streek bij drie grenzen. Het kasteel van Malbrouck, Historisch Monument, is een absolute aanrader. Het culturele programma combineert rondleidingen, workshops, optredens en tijdelijke exposities. Tegenwoordig bezoek je mijnen en hoogovens als de backstage van een levensgroot toneel. De U4 in Uckange is een industriële herdenkingsplaats die elke avond verlicht wordt door het werk ‘Tous les Soleils’ van beeldend kunstenaar Claude Lévêque. In het openluchtmuseum van Neufchef ontdek je een ijzermijn tijdens een rondleiding met oud-mijnwerkers door echte mijntunnels.

Ontdekken
© Sarreguemines Tourisme

Forbach en Sarreguemines

Het grensgebied van Lorraine met Duitsland is nu grenzeloos, een gastvrije streek waarin twee culturen samensmelten, tot grote trots van de inwoners. Industrieel en kunstzinnig erfgoed onthult de geheimen van het aardewerkverleden van de stad Sarreguemines, in 2011 gekozen tot European Destination of Excellence. De ideale ligging van de stad is ook voor fietsers interessant vanwege een grensoverschrijdend fietspadennetwerk van 600 kilometer. Niet ver van Sarreguemines ligt het Europees Archeologisch Park Bliesbruck-Reinheim, waar goed bewaarde resten van een Gallo-Romeinse stad en een nabootsing van het graf van de ‘Prinses van Reinheim’ te zien zijn. In Petite-Rosselle, midden in de mijnstreek, ontdek je Parc Explor Wendel als een ware onderzoeker. Het Mijnwerkersmuseum Wendel en de Mijn Wendel getuigen van de zware industrie die jarenlang het landschap tekende.

Ontdekken