Onze bestemmingen

Bar-le-Duc,
weelderige renaissancestad

Het label Ville d’Art et d’Histoire misstaat Bar-le-Duc absoluut niet.
Het schitterende, unieke gebouwde erfgoed en de sfeer die evenementen zoals het festival RenaissanceS oproepen, plaatsen deze overzichtelijke stad hoog op de lijst van de Mooiste Omwegen in Frankrijk. De historische wijk Ville Haute is al even verrassend als de lagergelegen winkelwijk Ville Basse, die door twee rivieren doorkruist wordt en interessante bijzonderheden heeft.

Lorraine Tourisme

Ville Haute, bijna ongerepte renaissance

Maak en stap terug in de tijd tijdens een wandeling door de wijk Ville Haute, waar de renaissance op uitmuntende wijze levend gehouden wordt. Uniek in Frankrijk, de okerkleurige steegjes met herenhuizen met elegante gevels van natuursteen. Bewerkte frontons, hoge vensters, allerlei soorten spuiers, de bouwkundige bijzonderheden van de renaissance hebben wonderbaarlijk goed de tand des tijds doorstaan. Niet ver van het Uurwerk staat de kerk Saint-Etienne met de ‘Transi’ van beeldhouwer Ligier Richier.

Ontdekken

Onze tip

Borrelen met aalbessen en mirabellen

Een aangenaam aspect van een toeristisch uitje is het ontdekken van plaatselijke specialiteiten. De op de geschiedenis van de streek geïnspireerde ‘Rubis des Ducs’* en de alcoholvrije ‘P’tit Michaux’ zijn allebei smakelijke aperitieven.

* Overmatig gebruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met mate.

Meer hierover

Must see top 5 van deze bestemming

Musée Barrois: een weerspiegeling van plaatselijk erfgoed

Het Musée Barrois is gehuisvest in een deel van het kasteel van de Hertogen van Bar en Lorraine in de Ville Haute. Dit museum over de geschiedenis van de streek draagt het label 'Musée de France'. De collecties variëren van portretten van hertogen, beelden uit de renaissance, archeologische vondsten tot eigentijdse kunstwerken.

Meer hierover

Madeleines van Commercy, een feest voor de smaakpapillen

Alleen het horen van de naam roept al zoete herinneringen op. Het cakeje is te herkennen aan de bolle vorm en gouden kleur. De madeleine van Commercy is een niet te versmaden lekkernij. Deze specialiteit zou uitgevonden zijn door Madeleine, de keukenmeid van Stanislas. Op elk moment van de dag verrukkelijk, dit gebakje!

Meer hierover

Bezoek aan Bergère de France, fabrikant van kwaliteitsbreiwol en -garen

Je breit graag? Dan is een rondleiding met uitleg en een bezoek aan de fabriekswinkel van Bergère de France, de laatste breiwolfabriek in Frankrijk, een absolute must. Een gelegenheid om voor spotprijzen in te kopen bij dit familiebedrijf in de Maasstreek.

Meer hierover

Aalbessenjam: de kaviaar van Bar-le-Duc

De aalbessenjam van Bar-le-Duc is een eeuwenoude specialiteit van ambachtelijke maak. Een uniek product. Elke robijnrode of witte bes wordt handmatig ontpit met behulp van een ganzenveer. Hierdoor blijven de subtiliteit van het fruit en de licht knapperige consistentie bewaard.

Meer hierover

Museum Jehanne d'Arc van Vaucouleurs: gezichten van een heldin

Vaucouleurs exposeert in een vleugel van het stadhuis 300 werken van de 16e eeuw tot heden ter ere van deze jonge vrouw die op haar 17e in 1429 deze middeleeuwse stad verliet. Tekeningen, maquettes, bronzen beelden, posters van Jeanne d'Arc, geboren in Domrémy-la-Pucelle.

Meer hierover

Belangrijke
evenementen

Arrangementen / Accommodatie / Info

Meer hierover

Vakantie voorbereiden

Maar ook...